петок, 15. октомври 2021. Вести денес: 229
home Скопје

Шилегов го кандидирал Скопје за најзелен европски град?!

Шилегов го кандидирал Скопје за најзелен европски град?!

Градот Скопје се кандидирал за „Зелена престолнина на Европа 2021“ (European Green Capital).

На овој конкурс се пријавиле уште осум градови од европски земји:  Будимпешта (Унгарија), Каљари (Италија), Дижон (Франција), Лахти (Финска), Лил (Франција), Стразбур (Франција), Тирана (Албанија) и Вастерас (Шведска).

Добитник на наградата за „Зелена престолнина на Европа 2020“ е Лисабон.

Оваа европска награда се доделува веќе 11 години и тоа на европски град што е со над 100.000 жители и којшто се покажал како лидер во животната, социјална и економска одржливост.

Од друга страна, нашиот град кој аплицирал за оваа награда е далеку од лидер во животната средина, но секако убедливо може да се кандидира во светска конкуренција за најзагаден град.

Од Градот Скопје, не добивме коментар за оваа нивна амбициозна и далеку од разбирлива одлука.

 

Коронавирус