понеделник, 18. јануари 2021. Вести денес: 0
home Скопје

Село гори, баба се чешла, скопјани се гушат, Шилегов си постира кучиња

Село гори, баба се чешла, скопјани се гушат, Шилегов си постира кучиња

Еколошка катастрофа во загаденост на воздухот ни се случува низ општините во Скопје, граѓаните се гушат Шилегов, а градоначалникот на Скопје Петре Шилегов изгледа незаинтересиран од ваквата состојба наместо да преземе мерки за енормно високата загаденост си става кучиња на по социјалните мрежи.

Вчера вечер загаденоста на воздухот во голем дел од општините на гард Скопје доживува енормен раст, со висока загаденост според индексот на квалитет на воздухот имаше во Центар, додека пак Карпош, Аеродорм и Гази Баба бележеа многу висок индекс на загаденост во PM2.5 и PM10 честички.

По 22 часот вчера вечер нивото на загаденост на воздухот во Аеродром беше опасно со 492ug/m3 концентрација на честици кои се опасни за дишење. Во Гази Баба пак концентрацијата беше 278ug/m3, додека пак скоро слична ситуација е и во другите градови како Кавадарци, Гостивар, Куманово и Кичево каде исто нивото на загаденост на воздухот беше опасно за дишење.

Денеска Скопје повторно се наоѓа на листите за градови во светот кои имаат во моментов нездрав водух и опасен за дишење. Покрај ваквата загедност властите во земјава наместо да се трудат да изнајдам начин или да работат по програмите кои им ги понудија на македонските граѓани како Планот за чист воздух од кој не се реализираше ништо, градоначалниците молчат, Шилегов си постира кученца на Инстаграм, додека за гушењето на граѓаните никој не води никаква сметка.

Коронавирус