вторник, 7. декември 2021. Вести денес: 78
home Скопје

Реките и Охридското и Преспанското езеро на нивоа под ноемврискиот просек

Реките и Охридското и Преспанското езеро на нивоа под ноемврискиот просек

Нивоата на сите реки во земјава кај кои денеска се извршени хидролошки мерења, покажуваат вредности под просекот за ноември. Некои покажуваат драстични намалувања, дури и до десет пати.

Според УХМР, најголем пад на водостоите бележат Вардар кај Јегуновце и кај Велес, Треска кај Македонски Брод, Црн Дрим кај Ложани и Сатеска кај Ботун.

Под ноемврискиот просек се и двете најголеми езера, Охридското и Преспанското.

Коронавирус