вторник, 7. јули 2020. Вести денес: 269
МЕГА БОМБА

Нова аудио бомба: Се гледам со Вице, дадоа зелено светло да му се зaпaли колата, Трајче Заев даде црвен картон да не работи ништо

home Скопје

Поради неплатен ДДВ, новите еко-автобуси останаа во гаражите

Поради неплатен ДДВ, новите еко-автобуси останаа во гаражите

– Побаравме од Министерството за финансии да бидеме ослободени од плаќањето на ДДВ за возилата, односно да ни дозволат да се пребиеме со средствата кои ќе треба да ги добиеме по основ поврат на ДДВ, имајќи предвид дека ЈСП како голем даночен обврзник од платениот данок на државата добива поврат на ДДВ. Но, за жал, на барањето не добивме позитивен одговор, одобрување, велат од претпријатието за весникот ВЕЧЕР

Поради неплатен ДДВ на државата за увезените возила, јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ (ЈСП) не може да ги пушти во редовен сообраќај новите пристигнати 16 возила на гас, а и овие што се очекуваат да пристигнат.
Како што информираат од ЈСП, поради актуелнава ситуација со ковид-19, се соочуваат со финансиски тешкотии во работењето, при што бележат загуба од околу 4,5 милиони евра.

– Од тие причини побаравме од Министерството за финансии да не ослободат од плаќањето на ДДВ за возилата, односно да ни дозволат да се пребиеме со средствата кои ќе треба да ги добиеме по основ поврат на ДДВ, имајќи предвид дека ЈСП како голем даночен обврзник од платениот данок на државата добива поврат на ДДВ. Но, за жал, на барањето не добивме позитивен одговор, одобрување. Од тие причини, поради неплатениот ДДВ за возилата, истите не можеме да ги пуштиме во сообраќај и стојат паркирани во гаража – образложија од претпријатието за весникот ВЕЧЕР.

Тие се надеваат дека надлежните ќе имаат разбирање, ќе се премислат и ќе им излезат во пресрет, имајќи ја предвид основна дејност на претпријатието, која е во интерес на граѓаните.

извор: vecer.press

Парламентарни избори 2020