петок, 7. октомври 2022. Вести денес: 146
home Скопје

Неделна радост во Скопје Зоо- Се роди бебе лемур (ФОТО)

Неделна радост во Скопје Зоо- Се роди бебе лемур (ФОТО)

Неделна радост во Скопје Зоо- Се роди бебе лемур.

Прстенопашестите лемури се загрозен вид и во природата се останати само околу 2200-2400 лемури.

-Нашата зоолошка е една од ретките каде што секоја година се раѓаат по неколку лемурчиња и со тоа работиме на продолжување на видот. Колку за споредба, минатата година се роди едно лемурче по подолго време во зоолошката во Москва и тоа беше сензација со месеци низ цела Русија. Очигледно, скопската топла клима, но и грижата за нив, се клучни да имаме најмногу бебиња од овој загрозен вид. Заедно со сите вас, да ја покренеме свеста за овие прекрасни и уникатни животни од Мадагаскар, велат од скопската Зоолошка.

Коронавирус