сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 0
home Скопје

Митева до Шилегов: Каде се 12.5 милиони евра од продажбата на градската куќа? Ништо не направивте, ВМРО-ДПМНЕ купи 4 пати повеќе возила и механизација

Митева до Шилегов: Каде се 12.5 милиони евра од продажбата на градската куќа? Ништо не направивте, ВМРО-ДПМНЕ купи 4 пати повеќе возила и механизација

Портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ Марија Митева денеска повторно го праша Шилегов каде се и за што се потрошени 12.5 милиони евра од продажбата на градската куќа?

-Кога Шилегов се фали дека нешто набавил, нека се присети дека да не беше ВМРО-ДПМНЕ сега уште ќе се возеа старите автобуси од пред 40 години по улиците на Скопје. Градските власти од ВМРО-ДПМНЕ купија 310 автобуси за ЈСП, или 3 пати повеќе од тоа што се фали Шилегов дека купил како возила за сите градски претпријатија. Петре Шилегов кога се фали дека додека е градоначалник претпријатијата под Град Скопје набавиле 130 возила треба да знае дека толку возила се набавени во времето на ВМРО-ДПМНЕ во само едно претпријатие. Додека за сите претпријатија во целост се набавени над 500 возила и механизација, односно 4 пати повеќе од тоа што Шилегов денес се фали, вели Митева.

Посочува дека во време додека ВМРО-ДПМНЕ управуваше со Град Скопје набавени се 100 возила само за ЈП „Комунална хигиена“, во чиј состав влегуваат камиони за собирање на смет, чистење и миење на улици, и тоа е најсовремена опрема каква што имаат и големите европски метрополи.

-Нови машини се купени и за ЈП „Улици и патишта“, тоа 2 камиони четироосовинци, 2 ровокопачи, машина за нанесување на асфалт, неколку валјаци, камиони за пренесување на работници и алат, машини за залевање на пукнатини на асфалт и многу друго. Во ЈП „Паркови и зеленило“, ВМРО-ДПМНЕ има набавено 10-тина возила и над 50 косилки, како и тракторска косилка и камион за пресадување на дрва која е машина каква што претходно немала Република Македонија. Десетици возила се купени и за ЈП „Градски паркинг“ и за „Дрисла“ каде се купени утоварувачи и машини за пресирање на сметот. Ова е 4 пати повеќе од тоа што се фали Шилегов дека го купил. Тоа е разликата помеѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ 4:1. Време е за одговори и одговорност. Време е за промени. Време е Скопје да тргне напред. Време е за Македонија за сите луѓе, нагласува Митева.

Коронавирус