петок, 5. март 2021. Вести денес: 75
home Скопје

Извештај за квалитетот на водата за пиење во Скопје

Извештај за квалитетот на водата за пиење во Скопје

ЈП Водовод и канализација – Скопје со цел подобра информираност на граѓаните на град Скопје, го објавува неделниот извештај за квалитетот и безбедноста на водата за пиење, добиен од анализите спроведени во Секторот за санитарна контрола, кој е всушност прва лабораторија во државата која го акредитира своето работење според стандардот ИСО17025:2018.

Секторот за санитарна контрола во периодот од 18.01.2021 до 22.01.2021 зема 150 примероци за физичко-хемиска и 150 примероци за микробиолошка анализа на водата за пиење од 42 мерни места во град Скопје.

Согласно добиените резултати од испитувањата, сите примероци ОДГОВАРААТ на Правилникот за барања за безбедност и квалитет на водата за пиење (Службен весник на РМ, бр.183/18).

 

 

 

Коронавирус