петок, 31. март 2023. Вести денес: 43
home Скопје

Хумана традиција на скопјани: По 17-ти пат ќе се дарува крв за Голема Богородица

Хумана традиција на скопјани: По 17-ти пат ќе се дарува крв за Голема Богородица

Црвен крст на Република Македонија – Општинска организација Центар и Институтот за трансфузиона медицина на РМ, по повод празникот Успение на Пресвета Богородица, на 28.08.2019 година, традиционално по 17-ти пат организира  крводарителска акција.

Крводарителската акција ќе се спроведе во Домот на АРМ, од 09:00 до 17:00 часот.

Целта на акцијата е да се обезбедат поголеми количини на крв во летниот период, заради можностите од недостаток на крв и крвни деривати.

Оваа акција веќе 16 години покажува резултати на голема хуманост на граѓаните на град Скопје.

Во 2003-та година кога за прв пат беше организирана, бројката на крводарители беше 146, додека како резултат на нејзината традиција и препознатливост во 2018 година 264 граѓани ја покажаа својата хуманост со дарување на крв. Вкупната бројка на реализирани крвни единици за овие 16 години е 3708 крводарувања, или во просек 232 крводарители по акција.

Организаторите ги покануваат граѓаните да ја покажат и овој пат својата хуманост.