среда, 8. февруари 2023. Вести денес: 130
АКТУЕЛНО

Огромен број човечки жртви во земјотресот, Турција поместена за три метри

home Скопје

Град Скопје ќе го презентира проектот за новиот јавен транспорт – БРТ

Град Скопје ќе го презентира проектот за новиот јавен транспорт – БРТ

Град Скопје денеска ќе го презентира системот на брз автобуски јавен превоз БРТ во Скопје.

На презентацијата ќе учествуваат градоначалникот Петре Шилегов, помошник директорот на ЕБОР, Ијан Џенинкс, сообраќајниот експерт од областа на јавен градски превоз, Никола Крстаноски, сообраќајниот експерт за БРТ, Градимир Стефанович и генералниот менаџер на РОМ Инженерство, Мош Хрш.

Проектот се реализира со кредит од 70 милиони евра обезбеден од Европската банка за обнова и развој.Новиот урбан транспортен систем предвидува воведување приоритетни автобуски коридори коишто ќе бидат наменети за енергетски ефикасни или хибридни автобуси, кои ќе обезбедат брз, удобен и економичен јавен превоз. Иновативните компоненти како што се наплата на билети на автоматски терминали, електронски билети и динамичка регулација на услугите, треба да го подигнат квалитетот на услугите на ново ниво, беше најавено при потпишувањето на договорот за кредитот.