четврток, 19. мај 2022. Вести денес: 196
home Скопје

Град Скопје формираше Совет за поддршка на женското претприемништво

Град Скопје формираше Совет за поддршка на женското претприемништво

Во рамки на Град Скопје, денеска се формираше Совет за поддршка на женско претприемништво. Советот има за цел да креира политики за полесен пристап на жените во општественото дејствување. Од Град Скопје информираат дека ќе дејствува во насока на подобрување на родовите улоги и елиминирање на ограничувањата, а ќе креира и можности за економско зајакнување на жените.

– На денешната прва седница беше разгледан програмскиот акт на Советот со цел посветување на поголема поддршка на жените претприемачи, креирање политики за родово буџетирање, унапредување на родовата рамноправност и програми за финансиска поддршка за жените кои ја почнуваат својата претприемачка приказна, велат од Град Скопје.

Во соопштението се наведува дека во своите конкретни цели Советот го вклучува унапредувањето на родовата перспектива во градот Скопје, како и вклучувањето на неколку принципи на родовите аспекти во креирање на главните политики на Градот, собирање анализа на податоци специфични за родот, еднаков пристап и користење на услугите, еднаква вклученост во одлучувањето, еднаков третман во процесите на управување.

Од Град Скопје велат дека Советот за поддршка на женско претприемништво ќе работи на натамошно развивање и вмрежување со преостанати организации, со цел подигнување на нивото на жени претприемачи во општеството.

Коронавирус