четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 177
home Скопје

Дали е квалитетна водата за пиење во Скопје?

Дали е квалитетна водата за пиење во Скопје?

ЈП Водовод и канализација – Скопје со цел подобра информираност на граѓаните на град Скопје, го објавува неделниот извештај за квалитетот и безбедноста на водата за пиење, добиен од анализите спроведени во Секторот за санитарна контрола, кој е всушност прва лабораторија во државата која го акредитира своето работење според стандардот ИСО17025:2018.

Секторот за санитарна контрола во периодот од 16.11.2020 до 20.11.2020 зема 186 примероци за физичко-хемиска и 186 примероци за микробиолошка анализа на вода за пиење од 40 мерни места во град Скопје.

Согласно добиените резултати од испитувањата, сите примероци ОДГОВАРААТ на Правилникот за барања за безбедност и квалитет на водата за пиење (Службен весник на РМ, бр.183/18).

Најнови вести

Коронавирус