четврток, 3. декември 2020. Вести денес: 23
home Општини

Земјоделците од струмичко реагираат на ниските откупни цени на доматите

Земјоделците од струмичко реагираат на ниските откупни цени на доматите

Земјоделците од Струмичко реагираат на ниските откупни цени на доматите.

Тие изминативе денови се откупуваат од 10-15 денари за килограм. Минатата недела откупната цена изнесуваше 20-25 денари за килограм.

Производителите причината за падот на цената ја бараат во намалената побарувачка и зголеменото производство.

– Иако полека навлегуваме во шпицот на производството на доматите, сепак овие се реалативно ниски откупни цени. За производителите реална откупна цена во овој период е од 20-25 денари за килограм, бидејќи само така може да ни се исплати производството на домати. Секако, на намалените откупни цени влијаат намалената побарувачка, но и зголеменото производство. Се надевам дека во наредните денови пазарот ќе се стабилизира и цените повторно ќе се вратат на ниво кое е исплатливо за нас, вели Коце Божиков, земјоделец од село Дабиле.

Според него, откупните цени на другите градинарски производи се задоволителни. Таков е случајот со пиперката, која се откупува за 30 денари за килограм, а краставиците се откупуваат од 8 до 20 денари за килограм во зависност од квалитетот.

Божиков додава дека изминатиов период краставиците и пролетната зелка имале високи откупни цени како никогаш досега. Во еден период краставиците се откупуваше за 40-50 денари за килограм, а пролетната зелка во мај и јуни континуирано се откупува за 20 денари за килограм.

МИА

Коронавирус