сабота, 21. мај 2022. Вести денес: 82
home Општини

Започна бербата на трпезно грозје во Тиквешко

Започна бербата на трпезно грозје во Тиквешко

Започна бербата на најраните сорти трпезно грозје во Тиквешко. Претседателката на националната Федерација на фармери, Васе Мојсовска информираше за МИА дека во моментов се берат сортите „прима“ и „ранка”, а за некој ден ќе стартува и бербата на „кармен” и „кардинал”.

Трајче Кулев, претседател на Здружението „Напредни лозари”, соопшти дека се работи на утврдување на количините грозје произведени оваа реколта, а се преговара и околу цените за винското грозје, чија берба следува во наредниот период.

Марика Ристиќ од неготинското село Тимјаник денеска ги набра првите количини десертно грозје „ранка бела” од својот лозов насад  и ги продаде во Росоман за триесет денари по килограм. Рече дека очекувала повисока цена за своето производство.

МИА

Коронавирус