вторник, 3. август 2021. Вести денес: 174
home Општини

Во Струга и Охрид се намалува бројот на деца во прво одделение, причина иселувањето

Во Струга и Охрид се намалува бројот на деца во прво одделение, причина иселувањето

Речиси два класа помалку ученици од прво одделение ќе има во општина Струга во септември во споредба со минатата година. Во училишните клупи, според општинските податоци, ќе седнат 555 ученици во прво одделение. Ова е за 50 деца помалку од минатата година кога беа запишани 605 нови ученици, пренесува Алсат М.

Од поголемите населби, најлошата е состојба во основното училиште во Делогожд со 34 ученици во прво одделение, вклучувајќи ги и сите регионални училишта. Во Татеш, бројот на ученици во прво одделение е 18, во Ладориште 41 и во Велешта 40. Во Жепин има само еден ученик во прво одделение и во Поум ниту еден. Најдобро е ситуацијата во Лабуништа, каде што се регистрирани 121 дете, како и во двете училишта во градот, Јосип Броз Тито и браќата Миладиновци.

-Ситуацијата е далеку по драматична отколку што изгледа. Само во училиштето во Делгожид, кое има пет училишта во областа, има само 33 деца. Испаѓа по пет или шест деца за училиште. Ова се должи на миграцијата што е малку поразлична во Струга. Доколку од Полог има миграција во Европа или Словенија, овде во струшката областа имаме имигранти во Америка, феномен кој има голема улога во ова, рече Агим Пошка, професор на Универзитетот на Југоисточна Европа.

Бројот на првачиња во целиот регион во последните пет години се намали за 150. Загрижени се и во општина Струга.

-Очекуваме позитивно да се смени овој тренд со пристапувањето во НАТО и ЕУ, како и со најавувањето на владата за зголемување на платите. Ако не, тогаш се плашиме дека некои наставници ќе ги загубат своите работни места следната година, велат од Секторот за образование во Струга.

Намален број на запишани ученици во прво одделение има и во Охрид. Годинава регистрирани се 459, што е за 48 помалку од претходната 2018/2019 учебна година. Во основното училиште “Ванчо Николески” оваа година нема ниту едно дете запишано во прво одделение, додава Алсат М.

Коронавирус