петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 155
home Општини

Во Гевгелија поставен првиот полнач за електрични автомобили

Во Гевгелија поставен првиот полнач за електрични автомобили

На паркинг просторот во центарот на Гевгелија, ЕВН го постави првиот полнач за електрични автомобили кој овозможува истовремено полнење на два автомобила.

Независно од фактот што моментно во градот и околината нема многу хибридни автомобили, мопеди и инвалидски колички кои се напојуваат со струја, од ЕВН сметаат дека економските и незагадувачките ефекти од овие типови возила допрва ќе се препознаваат, а нивниот број во блиска иднина брзо ќе расте.

Електричниот полнач овозможува, на пример, со дополнување на батеријата во времетраење од половина час, автомобилот да помине околу 50 километри што е приближно на растојанието меѓу Гевгелија и Демир Капија.

Со оваа донација, од ЕВН сметаат дека ќе се подигне свеста за еколошките придобивки од користење на електрични возила и заштитата на животната средина.

МИА