четврток, 2. февруари 2023. Вести денес: 84
home Општини

Во Дебарско се препорачува внимателно возење поради одрони и влажни коловози

Во Дебарско се препорачува внимателно возење поради одрони и влажни коловози

Обилниот дожд, на моменти проследен со град, кој претпладнево го зафати дебарскиот регион не предизвика поголеми проблеми, потврдуваат надлежните.

Според нив, освен мали оштетувања на земјоделските култури, поради дождот присутна е појавата на помали одрони од камен на патните правци кон Маврово и кон Струга.

Поради одроните и влажните коловози од дебарската секцијата на „Македонија пат“ препорачуваат внмателно возење посебно по клисурата на река Радика.

– Има помали, но чести одрони од камен и земја. Нашите екипи се постојано на терен во нивно расчистување и сообраќајот се одвива без поголеми проблеми. Поради можноста од одрони, но и влажниот коловоз препорачуваме многу внимателно возење и строго почитување на патната сигнализација, порачуваат од секцијата.

Вообичаено, најчести се одроните кај селата Рајчица, Косоврасти и Јанче, месноста Ростушки Мост, потоа во близина на Бигорски манастир и месноста „Сенечки ливади”, на патниот правец Дебар – Маврово, како и кај месноста „Три чешми” на патот кон Струга, и месноста „Кокошкина краста” на патот Мелнички Мост-Центар Жупа.

Под надлежност на оваа секција се делниците Дебар – Жировница (патен правец Дебар – Маврово), Дебар – Глобочица (патен правец Дебар – Струга), патот кон граничниот премин „Блато”, кракот Бошков Мост кон селата на Мала Река, како и патот Мелнички Мост – Центар Жупа или над 110 километри. (МИА)