петок, 23. октомври 2020. Вести денес: 86
home Општини

Во Дебар следните три дена ќе се запрашува против комарци

Во Дебар следните три дена ќе се запрашува против комарци

Јавната здравствена установа Центар за јавно здравје – Охрид, утре, сабота и следните два дена на подрачјето на општина Дебар ќе реализира програмско запрашување против комарци.

Тоа во согласност со Законот за заштита на населението од заразни болести а врз основа на одлуката на Советот на општина Дебар за спроведување превентивна систематска дезинсекција на територијата на општината.

Запрашувањето ќе се врши во период од 18.00 до 06.00 часот, со апарат за УЛВ ладно запрашување.

-Екипите на Центар за јавно здравје Охрид, на 18, 19 и 20 јули ќе спроведат теристичка (од земја) дезинсекција со цел уништување на комарците. Ќе бидат опфатени зелените површини во општината, крајбрежјето на Дебарското Езеро, депонии и пограничен појас, урбаната населба Дебар како и останатите локалитети предвидени во планот и програмата, стои во известувањето на Центарот.

Поради тоа се замолуваат пчеларите и пчеларските задруги да ги преземат соодветните мерки за заштита на пчелите.

Центарот за јавно здравје наведува дека во случај на појава на неповолни временски услови (ветар, дожд) дезинсекцијата се одложува за следниот поволен ден.Јавната здравствена установа Центар за јавно здравје – Охрид, утре, сабота и следните два дена на подрачјето на општина Дебар ќе реализира програмско запрашување против комарци.

Тоа во согласност со Законот за заштита на населението од заразни болести а врз основа на одлуката на Советот на општина Дебар за спроведување превентивна систематска дезинсекција на територијата на општината.

Запрашувањето ќе се врши во период од 18.00 до 06.00 часот, со апарат за УЛВ ладно запрашување.

-Екипите на Центар за јавно здравје Охрид, на 18, 19 и 20 јули ќе спроведат теристичка (од земја) дезинсекција со цел уништување на комарците. Ќе бидат опфатени зелените површини во општината, крајбрежјето на Дебарското Езеро, депонии и пограничен појас, урбаната населба Дебар како и останатите локалитети предвидени во планот и програмата, стои во известувањето на Центарот.

Поради тоа се замолуваат пчеларите и пчеларските задруги да ги преземат соодветните мерки за заштита на пчелите.

Центарот за јавно здравје наведува дека во случај на појава на неповолни временски услови (ветар, дожд) дезинсекцијата се одложува за следниот поволен ден. (МИА)

Коронавирус