сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 89
home Општини

Во Берово се изготвува стратегија за подобрување на енергетската ефикасност

Во Берово се изготвува стратегија за подобрување на енергетската ефикасност
Општина Берово го потпиша Договорот за изработка на тригодишна програма за енергетска ефикасност 2019-2021. Како што информираат општинските власти, за изготвувањето на програмата е задолжено здружението МАЦЕФ – Центар за енергетска ефикасност на Македонија кое е избрано како најповолен понудувач за истражувањето за подобрување на енергетската ефикасност кое во наредниот период ќе биде спроведено на терен.
-Програмата за енергетска ефикасност вклучува приказ и оценка на состојбите и потребите за енергија, цели за заштеда на енергијата на локално ниво, мерки за подобрување и унапредување на енергетската ефикасност, предлог мерки за избор, метод за следење и верификација на остварените заштеди на енергија, вклучувајќи ги сите објекти во сопственост и под ингеренции на Општина Берово и потрошната енергија во нив, информираат од општината.
Додаваат дека програмата ќе понуди начини за заштита на животната средина и намалување на загадувањето во воздухот и употреба на обновливи извори на енергија.
Средствата во износ од 252.000 денари за изработка на тригодишната програма за енергетска ефикасност се во целост обезбедени од Буџетот на општина Берово за 2018 година.