петок, 15. октомври 2021. Вести денес: 166
Во живо

Митинг на ВМРО-ДПМНЕ во Лозово

home Општини

Уште една успешна интервенција на УХМР за спречување на град со помош на авионско засејување на облаците

Уште една успешна интервенција на УХМР за спречување на град со помош на авионско засејување на облаците

Пелагонискиот и Преспанскиот регион во текот на вчерашниот ден беа зафатени од интензивна нестабилна воздушна маса која доаѓаше од југ. Со цел да се спречи појава на град, Управата за хидрометеоролошки работи преку радарските центри Ѓуриште и Тополчани и Аероклуб Скопје во периодот од 10:15 часот до 16:33 часот извршија авионско засејување на градоносните облаци и потенцијално градоносни облаци со 135 палки, (една палка содржи 400г сребро јодит) со што е спречена појава на град во овие региони, соопшти Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Претходно, Управата за хидрометеоролошки работи и Аероклуб Скопје, на 20 минатиот месец, ја имаше првата успешна интервенција за спречување на појава на град со помош на новата метода за засејување на облаците. Тогаш, се додава во соопштението, беше извршено дејство врз градоносни облаци со авионско засејување во регионот југозападно од Велес, во Општина Чашка и во регионот западно од Прилеп во Општина Долнени. УХМР и Аероклуб Скопје, изминатиов период извршија неколку успешни интервенции за спречување на град со помош на авионско засејување на облаците.

Оваа нова метода за заштита од временски непогоди (град) за првпат од годинава започна да се применува и во Република Северна Македонија. Авионското засејување на облаците за заштита од град ќе се спроведува на целата територија на нашата држава. Со овој модерен систем за заштита од град ќе се придонесе за заштита на земјоделското производство од временски непогоди, и намалување на сумата којашто изминатите години се издвојува за за исплата на обештетувања.

Коронавирус