вторник, 27. октомври 2020. Вести денес: 136
home Општини

Штип го бележи вториот случај на повторување на коронавирусот кај маж вработен во конфекција

Штип го бележи вториот случај на повторување на коронавирусот кај маж вработен во конфекција

Во Штип е регистриран втор случај на повторување на коронавирсуот кај маж вработен во една конфекција во градот. Марија Димитрова директор на Центарот за јавно здравје-Штип вели дека работникот првиот пат би позитивен пред неколку месеци, а бил откриен при масовното тестирање во текстилните конфекции. Првиот пат тој бил асимптоматски, додека деновиве појавил поблаги симптоми на вирусот, по што бил тестиран и били позитивен на коронавирусот.

Претходно во првиот случај  46-годишен маж беше позитивен, а по неколку месеци се заразил по контакт од текстилниот калстер и заврши во болница.

За разлика од пред неколку месеци  Штип има пад на активните случаи и поголем број оздарвени.

Деновиве се појавиле позитивни случаи во две фирми во Штип, од кои една е текстилна. Димитрова вели дека останатите случаи кои се појавиле изминатите денови се контакти, а имале и цели семејства кои се заразиле по годишниот одмор.

Коронавирус