четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 165
home Општини

СЕ СООЧУВААТ СО НИЗА ПРОБЛЕМИ: Лозарите протестираат

СЕ СООЧУВААТ СО НИЗА ПРОБЛЕМИ: Лозарите протестираат

Група лозари од Тиквешко денеска протестираат на патот Кавадарци – Неготино, барајќи решавање на неколку долгогодишни проблеми во лозарството.

Организаторите на протестот изјавија дека се соочуваатме со проблеми при наводнувањето на лозовите насади и со неисплатено грозје од одделни винарници.

-Бараме субвенции и за обезбедување на ѓубриво за ѓубрење на лозовите насади. Бараме исто така средба помеѓу претставници на лозарите и винариите со посредство на Министерството за земјоделство за да се утврдат количини на грозје што винарите планираат да ги откупат оваа година, по која шеќерност и цена за килограм, додаваат организаторите. (МИА)

Коронавирус