петок, 30. септември 2022. Вести денес: 178
home Општини

Се претвора ли Бутел во урбана „џунгла“ ?! Наместо парк и деловна зграда, никнува дивоградба

Се претвора ли Бутел во урбана „џунгла“ ?! Наместо парк и деловна зграда, никнува дивоградба

Ископано земјиште, руиниран парк и багери кои ископуваат на улиците „Ферид Бајрам“ и „Груица Војвода“ во Општина Бутел. Земјиштето е приватно. Сопственикот, заедно со партнерот инвеститор, решија да започнат со работа.

Според првичната дозвола, планирано е да се градат трговски објекти од втора категорија. Сепак, според информациите до кои дојде ТВ21, инвеститорите се премислиле и сега сакаат да градат станбени згради во оваа земја. Но, такво нешто не е опишано во Деталниот урбанистички план на Општина Бутел.

Во исто време, дозволата во сопственост на сопственикот на земјиштето и неговиот партнер важи само за две години, а истата е издадена во 2016 година. Во дозволата, која ја виде тимот на ТВ21, пишува дека доколку изградбата не започне за две години, тогаш дозволата повеќе нема да важи.

Затоа, може да се заклучи дека делата што во моментот се вршат таму се нелегални. И покрај инсистирањето на ТВ21, сопственикот на земјиштето и инвеститорот не сакаа да зборуваат пред камерата.

Прашавме и во Општина Бутел. Градоначалникот, Велимир Смилевски ги потврди информациите за ТВ21, но додаде дека за неколку години планираат да го променат генералниот урбанистички план.

– Видовме дека има багери и ги испративме нашите служби. Додека не се донесе ново одобрување, не може да се допре ништо, рече Велимир Смилевски, градоначалник на Бутел.

Инвеститорот ја доби дозволата според Деталниот урбанистички план од 2012 година. ДУП-от може да се смени за 10 години, така што најверојатно ќе се чека се додека не се смени, а потоа ќе се гради и станбената зграда.

– Во 2022-2023 година ќе го смениме Генералниот урбанистички план, односно урбанистичкиот план на градот, а потоа ќе го усогласиме според ДУП-от. Во моментов тоа го прилагодуваме со ГУП, што е направен во 2012 година, рече Велимир Смилевски, градоначалник на Бутел

Граѓаните се револтирани што се градат нови згради во нивната општина, „гасејќи ги“ зелените површини. На ова место, како што сведочи еден граѓанин, порано имало парк и место каде што играле деца.

Граѓанин: Тука порано имаше барака, а другиот дел беше парк. Сега сè е уништено. Нема парк, нема ништо. Има само згради, и тие ќе ги срушат. Тука кај нас се е уништено. Тука децата играа.

Граѓанин: Тука имаше продавница, но сега тие градат нешто.

Од Општина Бутел велат дека без промена на документацијата со ДПУ-от, ништо нема да се изгради. Покрај промена на деталниот урбанистички план, ќе ви треба и дозвола од Министерството за транспорт и врски.

Коронавирус