четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 169
home Општини

Се излеа Вардар, поплави куќи и обработливо земјиште во неколку села во Јегуновце

Се излеа Вардар, поплави куќи и обработливо земјиште во неколку села во Јегуновце

Градоначалникот на општината Дарко Блажевски објаснува дека излевањето е кај месноста Старо Вардариште каде реката и земјата се речиси на исто ниво.

-Месноста Старо Вардариште е најниска местоположба долж Вардар и кога реката тука се излева веднаш се поплавува селото Раотинце. Во ова село поплавени се три куќи и домаќинства, излеана вода и поплави има на обработливо земјиште во Туденце, Сиричино, Јегуновце и Раотинце, изјави Блажевски.

Тој се надева дека временските прилики ќе се стабилизираат и ќе нема поголеми поплави.

-На помалите и споредни реки, како река Бистрица, интервениравме со механизација и се отстранија отпадоци, дрвја и земја кои се нашле во коритата. За реката Вардар немаме соодветна поголема механизација, изјави Блажевски.

Според податоците на Управата за хидрометеоролошки работи, на 9 јануари водостојот на Вардар во оваа Општина бил 106 сантиметри, додека вчера и денеска достигна 220 сантиметри.

Коронавирус