петок, 30. септември 2022. Вести денес: 0
home Општини

Се гради Модуларен ковид центар со 90 кревети во Клиничка болница-Битола

Се гради Модуларен ковид центар со 90 кревети во Клиничка болница-Битола

Градежна механизација од Битола почна со подоготовка на терен со површина од 1.000 квадратни метри каде ќе бидат поставени три модуларни градби, нов ковид центар за сместување на пациенти инфицирани од вирусот корона.

Модуларниот ковид центар ќе биде на јужната страна од дворот на Клиничка болница-Битола со две модуларни градби кои ќе содржат интегриран тријажен центар со стационар и една модуларна градба со независен тријажен центар со капацитет од 90 кревети.

-Со цел интервентно да се одговори на потребата за проширување на здравствени капацитети и да се овозможи организација на просторот, во рамки на парцела на Клиничката болница, почна подготовка за поставување на модуларен Ковид центар, проект кој го реализираат Министерството за здравство и Општина Битола. Планската документација ја изработија општинските служби, локалната самоуправа се вклучи и во расчистување на теренот со ангажирана механизација на јавните претпријатија, а од денеска се врши рамнење на теренот, информираа од Општина Битола.

Со новиот Ковид центар кој ќе работи во состав на регионалниот ковид центар, ќе се овозможи дополнителен капацитет за прием и тријажа на ковид пациенти.

Во моментов, на инфективното одделение во Битола на болничко лекување се 70 лица инфицирани од Ковид-19, а во текот на ноќта животот и борбата со коронавирус ја загубија три лица, жители на општините Демир Хисар, Ресен и Новаци.

Коронавирус