понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 1
home Општини

Рид од карпи се сруши на патот Кочани – Македонска Каменица – Делчево, еве до кога ќе биде затворен патот

Рид од карпи се сруши на патот Кочани – Македонска Каменица – Делчево, еве до кога ќе биде затворен патот

Цел рид од карпи се сруши на патниот правец Кочани – Македонска Каменица – Делчево во близина на село Истибања, кај местото „Саваро“ со што целосно е прекинат сообраќајот на патниот правец Кочани – Македонска Каменица – Делчево. Според информациите од вработени во Македонија пат теренот е незбезбеден, камења се рушат на секои 5 минути и затоа возилата се пренасочуваат преку алтернативни сообраќајници.

-Свлечиштето започнало да се руши околу 11 часот. Во тоа време имало само една цистерна која поминувала по патот, но кога видела дека паѓаат огромни камења возачот го запрел возилото. За среќа нема повредени. Од безбедносни причини патот е затворен за сообраќај, информираат од подружницата на ЈП „Македонија пат“ во Кочани.

На терен се наоѓа и државниот инспектор за сообраќај и патишта кој врши увид на местото  и со дополнителни информации се најавуваат во текот на денов.

Од Македонија пат  најавуваат дека во наредните два-три дена патниот правец Кочани – Македонска Каменица – Делчево ќе биде затворен за сообраќај, бидејки ќе биде потребно минирање на останатиот дел од свлечиштето, а дополнително ќе следи и расчистување на теренот.

Сообраќајот ќе се одвива по алтернативни патишта, за патнички и полутешки моторни возила праку Виница-Бигла –Делчево, а за товарни моторни возила од сите категории Виница – село Смојмирово – -Делчево. Забраната важи додека не биде тргната од државниот инспектор за патишта и другите надлежни институции.

Коронавирус