петок, 30. октомври 2020. Вести денес: 146
home Општини

Протест за настава со физичко присуство во училиштата во селата Моноспитово и Иловица

Протест за настава со физичко присуство во училиштата во селата Моноспитово и Иловица

Со протест пред основните училиште „Борис Трајковски“ во село Моноспитово и „Свети Кирил и Методиј“ во село Иловица, општина Босилово, родители побараа нивните деца да се вратат во клупите и тоа не само до трето, туку сите до деветто одделение.

Според родителите, училиштата ги исполнуваат сите услови за настава според протоколите.

-Сметаме дека нашето училиште ги усполнува условите за физичко присуство. Нека дојдат повторно од министерството и комисијата уште еднаш да проверат. Немаме услови децата да учат од дома, но и да имаме бараме децата да посетуваат настава со физичко присуство. Доколку не ни се одобри присуство во училиштата, тогаш ќе продолжиме со протестот и нема да ги пуштаме на настава и децата од прво до трето одделение, рече Ангела Стоева, родител од село Иловица.

Со исто барање се и родители од селото Моноспитово, каде денес протестираа по втор пат.

-Одобрено е присуство на учениците од прво до петто одделение, но истото го бараме и за останатите до деветто одделение, рече Елисавета Барбутова, родител од село Моноспитово.

Директорката на ОУ „Свети Кирил и Методиј“ од село Иловица смета дека ги направиле сите неопходни подгототовки за почеток на наставата со физичко присуство, но не добиле дозвола и покрај тоа што два пати биле посетени од претставници на Државниот просветен иснпекторат.

-Тие дадоа позитивно мислење во однос на подготвеноста на училиштето за организирање на настава со физичко присуство на учениците во училиштето. Сметаме дека ги исполнуваме условите за таков вид настава и затоа бараме уште еднаш да биде разгледано нашето барање и да ни одобрат физичко присуство на учениците, рече директорката Софија Митрова.

Инаку, во основното учиште во село Моноспитово настава посетуваат 130 ученици од прво до деветто одделение, а во село Иловица 211.

Најнови вести

Коронавирус