среда, 20. јануари 2021. Вести денес: 178
home Општини

Прилеп екстремно загаден, место воздух прилепчани дишат отров

Прилеп екстремно загаден, место воздух прилепчани дишат отров

Поразителни резултати покажува новопоставената мерна станица за квалитет на воздухот во Прилеп.

Синоќешните мерења покажаа дека екстремно загадување на воздухот со многу висока концентрација на МН10 честичките кои според мерењето во десет часот вечерта изнесуваа 716 микро грами на метар кубен.

Со толку висока концентација на воздухот може да се констатита дека синоќа, прилепчани место воздух дишеле отров.

До пред скоро време се мислеше дека Прилеп е град во кој воздухот не е загаден. Но, по неодамна поставената мерна станица станува јасно дека Прилеп е меѓу градовите со најзагаден воздух во Македонија.

Коронавирус