четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 150
home Општини

Прекин на напојување со електрична енергија на мониторинг станицата во Гостивар

Прекин на напојување со електрична енергија на мониторинг станицата во Гостивар

Високите вредности на ПМ 10 суспендираните честички во времетраење од еден час, што пред кратко време се појавија на Автоматската мониторинг станица за квалитет на амбиентен воздух во Гостивар, во периодот од 12.20 до 12.30 часот, се резултат на стабилизација на мерниот инструмент по настанат прекин со напојување со електрична енергија, информира денеска Министерството за животна средина и просторно планирање.

-При тоа, настанат е прекин во мерењата на сите параметри за квалитет на воздух вклучувајќи ги и мерењата на концентрацијата на ПМ 10 честичките. По доаѓањето на електричната енергија мерните инструменти се рестартирани, а појавените високи вредности на измерени концентрации на суспендираните ПМ 10 честички се случија поради процесот на стабилизација на инструментот по неговото повторно ставање во функција и се невалидни, додава Министерството.

Коронавирус