четврток, 9. февруари 2023. Вести денес: 61
home Општини

Полскиот амбасадор Војциех Тицињски во посета на Македонски Брод

Полскиот амбасадор Војциех Тицињски во посета на Македонски Брод

На покана на градоначалникот Жарко Ристески, денес во посета на Општина Македонски Брод пристигна полскиот амбасадор Војциех Тицињски. Целта на оваа посета е запознавање со новиот градоначалник и продлабочување на традиционалните пријателски односи на Општина Македонски Брод и Република Полска.

На средбата беше разговарано за продолжување и продлабочување на соработката на Полската амбасада со Општина Македонски Брод во насока на развој на културата и другите сфери на општественото живеење.

Меѓудругото оваа средба се искористи за разгледување на индустриската зона наменета за лесна и незагадувачка индустрија, на местото викано Барбарос, локација купена од полската фирма P.P.H.U. POLBLUME која го има отстапено правото на градење на инвеститорот ЕКОЦЕНТ МАКЕДОНИЈА – УВОЗ – ИЗВОЗ. На оваа средба се одбележа и почетокот на градбата на инвестицијата.

Со архитектонско урбанистичкиот проект на овој дел предвидено е да се изградат две производни хали и една административна (стопански комплекс за производство на муниција, оружје и балистичка опрема).