четврток, 25. февруари 2021. Вести денес: 14
home Општини

Ново мнозинство: Алијанса, ВМРО-ДПМНЕ, Беса и ПЕИ jа преземаа власта во Дебар – СДСМ и ДУИ заминаа во опозиција

Ново мнозинство: Алијанса, ВМРО-ДПМНЕ, Беса и ПЕИ jа преземаа власта во Дебар – СДСМ и ДУИ заминаа во опозиција

Советот на Општина Дебар на денешната редовна седница, за вршител на должноста градоначалник, со мнозинство гласови го избра Еуген Цами, советник од редовите на Алијасата за Албанците.

Од вкупно петнаесет советници, колку што брои Советот, Цами освои осум гласа и тоа тројцата советници од неговата матична партија, двајца од ВМРО-ДПМНЕ, двајца од Беса и еден советник од ПЕ.

Тој на ова функција ќе биде до изборот на нов градоналаник,за што ќе бидат спроведени избори.

-Бидејќи законот предвидува избор на нов градоначалник во рок од шест месец, кај нас од смртта на претходниот, најверојатно новиот градоначалник ќе се избира на денот кога ќе бидат спроведени претседателските избори. Тоа со цел да не се прават дополнителни трошоци, изјави Башким Машкули, претседател на Советот.

Досегашниот градоначлник Ружди Љата, кому тоа му беше втор градоначалнички мандат, по кусо и тешко боледување, почина на 24 ноември, на 65-годишна возраст.

В.д. градонаалникот Цами се заблагодари на довербата и посочи дека ќе работи за доброто на граѓаните и општината.

Цами е пензионер, роден 1940 година во Дебар, а има завршено виша педагошка академија.

Коронавирус