четврток, 12. декември 2019. Вести денес: 117
home Општини

Натпревар во играње табла во Кавадарци

Натпревар во играње табла во Кавадарци

Натпревар во играње табла по 16 пат се реализира во Кавадарци, во рамки на манифестацијата „Тиквешки гроздобер“.

– Годинава имаме рекорд во интересот за одмерување на силите во оваа древна игра. Се натпреваруваат 56 играчи на табла од повеќе општини. Наша цел е во иднина натпреварот да прерасне во меѓународен, рече Филип Тасев, кој е дел од организацијата на таблијадата.

Меѓу натпреварувачите има и млади и стари, а меѓу нив се и три жени.

Седумнаесетгодишната Благојка Стојанова од Велес откри за МИА дека почнала да игра табла во друштво, а во Кавадарци дошла да биде дел од настанот и да си ги одмери силите во играње табла со останатите натпреварувачи.

МИА