недела, 5. декември 2021. Вести денес: 0
home Општини

Изворите секнаа, охриѓани пијат езерска вода

Изворите секнаа, охриѓани пијат езерска вода

Пресушуваат изворите од кои Охрид се снабдува со вода за пиење.Бидејќи издашноста на Летничките извори е мала, а Билјанините секнаа, градот се’ повеќе потребите од водоснабдување ги задоволува со испумпување на вода од Охридското езеро. Ако со септември издашноста на Летничите извори била 26 литри во секунда, сега е 18 литри во секунда,водостојот опаѓа така што за да се испорачаат 320 литри вода во секунда колку што му се потребни на градот, покрај спомнатите извори се користат и бунарите во Студенчишта, Метропол и селото Орман.Бидејќи изворската вода не е доволна,принудени сме или да ја користиме езерската вода или да копаме бунари-вели директотор на Ј.П. “Водовод”, пренесува Алфа.мк

Нема, ќе треба да се бараат бунари, ископини бунари за да се обезбедува вода. Економски неисплатливо е да се црпи вода ако имаме по слободен пат вода.Пумпите не оптеретуваат со многу струја, така да не е исплатливо да се испумпува вода од езерото за снабдување на градов-рече Светозар Стефановиќ-дир.на Ј.П” Водовод “ Охрид.

Екпертската јаност во повеќе наврати го стави на маса предлогот да се направат сите потребни истражувања студии и анализи, кои ќе дадат одговор, дали неповолната хидролошка сосотојба е единствената причина за пресушување на изворите и дали може перманентно да се користи водата од Охридското езеро за пиење.Но, колко ова решение е издражано?

Целиот текст може да го прочитате на Алфа.мк

Коронавирус