сабота, 15. август 2020. Вести денес: 29
home Општини

Голем број жители на Делчево со стомачни тегоби

Голем број жители на Делчево со стомачни тегоби

Голем број жители на Делчево во изминатиот период се пожалиле на стомачни тегоби, повраќање и дијареја.

Како превентива за заштита од ваквата појава, матичните лекари советуваат да се избегнува престој надвор кога е најтопло, како и хидрирање со исправна вода за пиење, електролитна терапија и соодветна исхрана.

-Има зголемен број сограѓани со симптоматологија од гастроинтестинален тракт, повраќање, дијареја, како и непријатност во стомакот. Затоа се препорачува да се внесува вода која е бактериолошки исправна. Водата што се консумира не треба да биде од бунари и чешми за кои нема податок за исправност на вода и да се избегнување престој надвор во најтоплите часови без посериозна потреба, велат матичните лекари и вработените во Итна медицинска помош.

За да се спречи дехидрирање, како најдобар лек за ваквата состојба, додаваат дека најдобро е да се пие вода до два питри дневно.

-Хидрирањето е лек за летото и затоа внес на вода до два литри е неопходност во летните месеци. Секако кон превенцијата спаѓа и редовното земање на хроничната терапија, додаваат делчевските лекари.

Пациентите кои се пожалиле на стомачен вирус се од најразлична возраст, а како најчеста причина се посочува пиењето вода од бактериолошки неисправни извори на вода.

Коронавирус