четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 91
home Општини

ДИК: Не е исполнета излезноста на изборите за градоначалник во Центар Жупа

ДИК: Не е исполнета излезноста на изборите за градоначалник во Центар Жупа

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница изгласа заклучок за конечните резултати од Локалните избори што се спроведоа на 17 април годинава во Општина Центар Жупа, при што беше констатирано дека не е исполнета излезноста на една третина од граѓаните.

На избирачкиот список во Центар Жупа беа запишани 7 077 лица како гласачи, на денот на гласањето излегле да гласаат вкупно 2 120 граѓани, што е 29,96 проценти од вкупно запишаните на територија на општината, а недостасувале 239 гласачи за да бидат успешни изборите.

Согласно законот, ДИК во предвидениот рок ќе ја извести Владата за резултатите од изборите.

Коронавирус