петок, 30. септември 2022. Вести денес: 14
home Општини

Дали возачот на градоначалникот врши контрола врз вработените во градинката во Свети Николе?

Дали возачот на градоначалникот врши контрола врз вработените во градинката во Свети Николе?

Дали возачот на градоначалникот врши контрола врз вработените во градинката во Свети Николе, прашуваат од ОК на ВМРО-ДПМНЕ Свети Николе.

-Сакаме да упатиме неколку прашања до градоначалникот во заминување Сашо Велковски и до министерката на МТСП Јагода Шахпаска :
-Кој и под кои услови може да влезе во просториите на детската градинка Рахилка Гонева во Свети Николе ?
-Кој врши надзор и контрола врз вработените во оваа установа и дали се почитуваат пропишаните мерки?
-Дали се има формирано некаква комисија при локалната самоуправа?
-Дали на тие лица им е дадено некакво писмено овластување и ако е дадено од кого?
-Дали вработени во општина Свети Николе на работно место возач/курир и други вработени биле во просториите на градинката и вршиле контрола врз вработени во оваа установа?
-Дали направиле некаков записник и во кое својство тоа го направиле?
– Дали доставиле доказ од направен тест за ковид 19 не постар од 48 часа за да можат да влезат и да се движат низ просториите низ градинката?
– Дали со ваквото нивно постапување ги нарушиле протоколите пропишани од здравствените установи?
Ние сме убедени дека вработените во оваа установа максимално ги почитуваат мерките пропишани од надлежните здравствени установи и мислиме дека несоодветни и нестручни надворешни лица немаат право да вршат вакви контроли.
А вакви контроли ако навистина имало и тоа од нестручни лица се навистина надвор од здрав разум и се споротивно на сите можни препораки.
Почитувани,
Во моментот во градинката престојуваат преку 200 дечиња и секакво влегување на несоодветни лица може да донесе до несакани последици по нивното здравје.
Ако навистина имало вакво нешто , министерката Шахпаска треба под итно да интервенира.
Апелираме до надлежните институции да ги проверат овие работи и да постапат по нивните законски овластувања.
Зошто здравјето на најмалите и најмилите е нешто најважно.

Коронавирус