четврток, 4. јуни 2020. Вести денес: 141
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Општини

Целосно се затвора пазарот во Виница

Целосно се затвора пазарот во Виница

По состанокот со надлежните институции во Општината, а во согласност со препораките од Владата за заштита од коронавирусот, Кризниот штаб на Виница донесе одлука за целосно затворање на градскиот пазар.

Со тоа е променета претходно донесената одлука со која во среда, кога е пазарен ден, им беше дозволено работењето само на продавачите на прехранбени артикли.

– Имајќи ги предвид последните мерки за ограничено движење на пензионерите и на другите лица, одлучивме во текот на утрешниот ден тезгите да бидат целосно затворени. Освен на текстилни и други производи, тоа подразбира и забрана за продажба на овошје, зеленчук, млечни производи и сите останати земјоделски намирници, истакна градоначалникот Ивица Димитров.

Според известувањето од општинскиот Кризен штаб, 71 лице од Виница е опфатено со мерката за домашна изолација и главно се работи за граѓани кои пристигнале од странство, односно од држави кои се на листата на средно и високоризични.

Екипи на комуналното претпријатие „Солидарност“ продолжуваат со мерките за дезинфекција на локациите на кои во текот на денот има поголема фреквенција на граѓани, а после секој погреб се дезинфицира и градската капела.

Коронавирус