понеделник, 25. септември 2023. Вести денес: 112
home Вести

Зошто 15-ти јули е првиот можен датум за избори?

Зошто 15-ти јули е првиот можен датум за избори?

ОБСЕ/ОДИХР објави конкурс за оценска мисија, која најрано може ја да испрати во Македонија на 19-21ви јуни.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ посочува дека откако мисијата ќе дојде во земјава, од следниот ден би влегле во изборна кампања.

Кампањата трае три недели, што значи дека и првиот можен датум за избори би бил 15-ти јули.

Ден претходно, на 14-ти би гласале болните, лица во самоизолација и постари од 65 години. Ќе гласаат од своите домови.

Доколку ОБСЕ/ОДИХР закасни со мисијата, тогаш датумот би бил поместен за подоцна.

Најнови вести