вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 53
home Вести

Живот во инвалидска количка- Бранкица Димитровска: Како мисли државата со 7000 денари да преживееме

Живот во инвалидска количка- Бранкица Димитровска: Како мисли државата со 7000 денари да преживееме

Бранкица Димитровска е жена која се бори за сите оние кои се во инвалидска количка. На свои 18 години по тешка сообраќајна несреќа останува траен инвалид.

Вели, беше страшно да се навикнам на живот во инвалидска количка. Со новите измени на Законот за социјална заштита се прашува како овие луѓе ќе преживеат со 7000 денари. Како да сака државата системски да не отфрли, да не не гледа, само заедно едни покрај други можеме да градиме подобро утро.

Ние сме тука, нема бегање, додава таа. Нема да се откажам од своите права, запишав вонредно факултет, решена сум да се борам до крај.

Досие.мк ни ја пренесува нејзината искрена приказна:

Коронавирус