среда, 4. август 2021. Вести денес: 51
home Вести

Зголемени водостоите на Вардар, Пчиња и Лепенец

Зголемени водостоите на Вардар, Пчиња и Лепенец

И покрај бранот локални поројни врнежи што деновиве ја зафати земјава, нивоата на некои реки и натаму се под просекот за јуни.

Како што покажуваат денешните хидролошки мерења, Треска кај Македонски Брод, Сатеска кај Ботун и Крива Река кај Крива Паланка се преполовени, Црна Река бележи речиси двојно намалување, а значително под просекот е и Струмица кај Ново Село.

Зголемени водостои бележат Вардар, Пчиња и Лепенец. Драстично надојдена, со двојно повисоко ниво од јунскиот просек, е Бабуна.

Кај езерата, Охридското, Преспанското и Дојранското, нема поголеми промени од минатонеделните мерења

Коронавирус