недела, 29. јануари 2023. Вести денес: 47
home Вести

Зголемени цените на угостителските услуги за 0,4 проценти

Зголемени цените на угостителските услуги за 0,4 проценти

Цените на угостителските услуги за периодот јануари ‒ јули годинава, во однос на истиот период од минатата година, се зголемени за 0,4 проценти, а за тој износ се зголемиле и споредено со декември минатата година.

Податоците што ги објави денеска Државниот завод за статистика покажуват дека цените на угостителските услуги во јули во однос на јуни годинава се намалени за 0,3 проценти, а за толку се зголемени споредено со јули лани.

Податоците што ги објави денеска Државниот завод за статистика покажуват дека споредено по групи на услуги, зголемување на цените во јули во однос на јуни е забележано во групите „храна“, за процент, „алкохолни пијалаци“ за 1,3 проценти, како и „безалкохолни пијалаци“ за 0,8 проценти. Во групата „ноќевања“ е забележано намалување за 4,9 проценти, кое има најголемо влијание врз намалувањето на вкупниот индекс.

Најнови вести