недела, 17. јануари 2021. Вести денес: 21
home Вести

Заврши споениот викенд, следниот вторник повторно неработен ден

Заврши споениот викенд, следниот вторник повторно неработен ден

Заврши споениот викенд. Македонија го празнуваше денот на Светите браќа Кирил и Методиј кои се основоположници на словенската писменост, но наскоро следува нов неработен ден, а тоа е вторник, 4 јуни Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам.

Неработни денови кои ни останаа во 2019 година се:

За сите граѓани на РМ

4 јуни (вторник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
2 август (петок), Ден на Републиката,
8 септември (недела), Ден на независноста, односно 9 септември (понеделник) е неработен ден,
11 октомври (петок), Ден на народното востание,
23 октомври (среда), Ден на Македонската револуционерна борба,
8 декември (недела), „Св. Климент Охридски”, односно 9 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед

14 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,
28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

1 ноември (петок), Празникот на сите светци,
25 декември (среда), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

11 август (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

22 ноември (петок), Ден на албанската азбука,

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

9 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците,

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик.

Коронавирус