среда, 21. октомври 2020. Вести денес: 72
home Вести

Заврши рокот за пријавување на македонските граѓани кои сакаат да се вратат во земјава

Заврши рокот за пријавување на македонските граѓани кои сакаат да се вратат во земјава

Заврши рокот во кој македонските граѓани заглавени во меѓугранични простори или на аеродроми можеа да се пријават пријават во најблиското конузларно претствништво. Министерството за надворешни работи и Министерството за транспорт ќе организираат хуманитарни летови и конвои за да можат да ги вратат назад.

Според информациите на Министерството за надворешни работи такви се околку 2.300 граѓани, најмногу затечени во европските земји. Сите што на ваков начин ќе пристигнат во државава ќе бидат ставени во задолжителен државен карантин од 15 дена.

Граѓаните можеа да се пријават на е-меил адресите и телефоните на дипломатско-конзуларните претставништва во земјите каде што се наоѓаат или во најблиското конузларно претствништво во соседната земја или во земјата од регионот.

Според министерот за надворешни работи Никола Димитров, пријавувањето на граѓаните било важно за да се има прецизна евиденција и податоци, за да може да почне организирањето на конвоите.

Тој завчера најави и дека деновиве ќе биде организиран хуманитарен конвој од Црна Гора каде има околу 70 наши граѓани. И тие ако дојдат во земјава ќе бидат ставени во задолжителен карантин. Трошоците ќе бидат на товар на државата.

Се контактираат и сите земји од шенген зоната – доколку некои граѓани поради актуелната состојба со коронавирусот го пробијат рокот за максимум престој од 90 дена да не сносат правни последици.

Коронавирус