понеделник, 1. јуни 2020. Вести денес: 16
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Затворениците во истражниот затвор се закануваат со штрајк со глад доколку не бидат спроведени заштитни мерки

Затворениците во истражниот затвор се закануваат со штрајк со глад доколку не бидат спроведени заштитни мерки

Затворениците во Истражниот затвор Скопје бараат заштитни мерки , во спротивно ќе штрајкуваат со глад . Ова се случи откако се потврди дека починал затвореник позитивен на корона вирус. По средбата на затворениците и директорто Есад Рахиќ, затвореници за Телма изјавија дека од управата бараат тестирање на сите затвореници, нивно раздвојување во келиите , ослободување на оние со најлесни казни за да се ослободи простор во затворот.

Претходно, затвореник позитивен на Ковид почина во истражниот затвор Скопје. Вирусот му е откриен постмортем затоа што тој починал вчера во келијата а брисот е земен по неовата смрт . Дошол во затворот на 8-ми март со притвор за полесно кривично дело и за неколку дена требало да го напушти притворот.

Од Институтот за судска медицина за Телма соопштуваат дека е направена обдукција на починатиот,земени се хистопатолошки примероци и крв за да се утврди причината за смртта . Обдукцијата на починатите кои имаат корона вирус се прави само во случај кога смртта има околности кои треба судски да се истражат.

Коронавирус