недела, 22. мај 2022. Вести денес: 16
home Вести

Засилен режимот за влез на македонските државјани во Косово: Еве ги деталите

Засилен режимот за влез на македонските државјани во Косово: Еве ги деталите

Поради влошување на состојбата со КОВИД-19 во Република Косово, нивните власти вчера донесоа нова одлука, која итно уште од денес стапи на сила, а со која се засилува режимот за влез на државјаните на Македонија.

Со новата одлука, за влез во Република Косово потребно е да се приложи потврда за примена трета доза вакцина против Ковид 19, или потврда за две дози на вакцина заедно со негативен ПЦР тест не постар од 48 часа.

И со новата мерка ограничувањата не важат за влез на малолетни лица до 12 години како и одредени исклучоци кои се поврзани со транзит низ земјата, слетување и полетување на приштинскиот аеродром и други случаи во кои лицата не престојуваат подолго од 3 часа во земјата.

Додека лицата кои не се вакцинирани поради здравствени причини, при влез во Косово се задолжени да поседуваат потврда за истото од доктор специјалист заедно со негативен ПЦР тест, не постар од 48 часа, информираат од Министерството за надворешни работи.

Коронавирус