среда, 2. декември 2020. Вести денес: 161
Во живо

Протест во Куманово – „Оставка на Заев, слобода на народот“!

home Вести

Законот за попис пред собраниската Комисија

Законот за попис пред собраниската Комисија

Собраниската Комисија за европски прашања денеска треба да расправа по Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Македонија, во прво читање.

Како што стои во предложениот текст, согласно Законот за државната статистика и Петгодишната програма за статистички истражувања 2018 – 2022, Државниот завод за статистика во април 2020 година треба да го спроведе деветтиот попис.

Според Предлог-законот, се предвидува дека за пописот ќе бидат потребни 522.751.000 денари од кои 221,315,000 за 2019 година и 301,436,000 за 2020 година.

Финансиски импликации врз државниот Буџет ќе има и во 2021-ва (за прибирање, обработка и печатење на податоците од Пописот и нивно дисеминирање), но во предложеното законско решение не пишува колкава сума треба да се проектира.

Коронавирус