петок, 14. мај 2021. Вести денес: 0
home Вести

Загрозување на безбедноста на учесниците на протестот на КСС од страна на МВР: Полицијата намерно пропушташе возила (ВИДЕО)

Загрозување на безбедноста на учесниците на протестот на КСС од страна на МВР: Полицијата намерно пропушташе возила (ВИДЕО)

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) на ден 15.04.2021 година одржа мирен протест организиран со автомобили, заради почитување на мерките за заштита од ширење на заразата со Ковид-19 и заштита на здравјето на учесниците.

Но, иако протестот беше уредно најавен и уредно беше пријавена рутата и улиците и булеварите по кои ќе се движи поворката со автомобили, надлежните од Министерството за внатрешни работи постапија спротивно на одредбите од членовите 78, 79, 205 и 206 од Правилникот за начинот на вршење на полициските работи.

Имено, полицијата “намерно” неколкупати свесно и со намера и цел пропушташе возила од спротивната страна директно од страната на движење на возилата од протестот (крстосница Палома бјанка и др.) со цел мешање на возилата од двете насоки и намерно доведување до загрозување на личната сигурност и имотот на учесниците на самиот протест како и сигурноста на другите граѓани.

Оттука се гледа дека КСС им пречи на претставниците на Владата не само во рамки на социјалниот дијалог, за што и ја кочат нашата репрезентативност неразумно долго, односно скоро две години, туку КСС им пречи и кога ќе излезе на улица да го искаже револтот.

Во прилог на ова соопштение Ви доставуваме снимки од дрон кои го докажуваат погоренаведеното.

Коронавирус