понеделник, 10. август 2020. Вести денес: 147
home Вести

Загадувањето на воздухот главна причина за зголемениот број повици во Итната медицинска помош

Загадувањето на воздухот главна причина за зголемениот број повици во Итната медицинска помош

Минимално зголемување на бројот на повици дневно се регистрираат во Итната медицинска помош (ИМП) во Скопје во овој период кога преовладува променливо време, кога има голема влага и загадување во воздухот, како и промени во воздушниот притисок. Дневно во ИМП има до 120 повици, а граѓаните најчесто имаат симтоми на малаксаност, замор, вртоглавица, промени во притисокот…

– Зголемен е бројот на повици, но е толку драматично за да е алармантно. Се јавуваат со различна симптоматологија, со кардиоваскуларни и со белодробни заболувања, со хипертензии, односно со секаков тип проблематика, што е стандардно во Итната медицинска помош, изјави за МИА денеска раководителот на Службата за Итна медицинска помош во Скопје, Милица Бубало.

Таа нагласи дека хронично болните навреме треба да ја земаат терапијата, што им е пропишана од лекарите. Повеќето од нив, посочи таа, знаат дека кога немаат голема потреба не треба да излегуваат надвор кога е загадувањето на воздухот е зголемено и кога има магла.

– Кога има зголемено загадување на воздухот трпи кардиоваскуларниот систем, се губи здив, се јавува отежнато дишење…Поретко треба да се проветруваат просторите, треба да се користат заштитни средства како распрскувачи на воздухот, а пациентите редовно да пијат терапија и да ги почитуваат препораките од  нивниот матичен лекар, додаде Бубало.

Коронавирус