недела, 28. мај 2023. Вести денес: 71
home Вести

Заев загрижен за роковите во кои грчкиот народ ќе ги почувствува придобивките од преименувањето во Северна Македонија

Заев загрижен за роковите во кои грчкиот народ ќе ги почувствува придобивките од преименувањето во Северна Македонија

Не подоцна од пролета 2019 година и еве средината на 2019 година, грчкиот народ ќе види само придобивки, само позитивни работи од овој договор, исто така и македонскиот народ на нашиот дел од Македонија, не на хеленистичкиот дел на Македонија, ќе види придобивки и само добри работи, вели премиерот Зоран Заев во интервју за грчката национална телевизија ЕРТ.

Имено, Заев во текот на целото интервју постојано настојуваше на тоа дека истиот внимава и внимавал во текот на преговарањето на интересите на Грција и сакал да ги задоволи условите на грчките националисти Каменос и Мицотакис.

Знам дека секој договор носи прогрес, носи перспективи и од тоа име јас ја испраќам пораката до сите граѓани на Грција, гледајте во нас пријатели, ние сме вашиот  северен сосед, имаме јасно разграничени идентитетски прашања, ние го менуваме и нашиот Устав заради тоа што  веруваме во тоа пријателство, заклучува Заев.

Тој вели дека е убеден дека овој договор ќе донесе благодет и благосостојба на граѓаните и на Грција и на Република Македонија, која што секако после сите протоколи   вели Заев ќе биде Република Северна Македонија.