четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 115
home Вести

Заев преку Георгиевски порачува, македонско малцинство во Бугарија не постои, и директно го негира постоењето на македонскиот јазик

Заев преку Георгиевски порачува, македонско малцинство во Бугарија не постои, и директно го негира постоењето на македонскиот јазик

Зоран Заев вчера преку Љубчо Георгиевски пушти пробен балон во јавноста, и порача дека македонскиот јазик не постоел во коресподенцијата на патриотските револуционерни организации директно негирајќи ја ппсебноста на македонскиот јазик, како и посебноста на македонската нација, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

-Заев сака да ги одроди револуционерите и сите македонски дејци и од нив да направи бугари. Зоран Заев преку Георгиевски порачува дека ќе се откаже и од македонското малцинство во Бугарија, без да води сметка за нивните чувства Георгиевски и Заев ги отпишаа македонците во Бугарија. Ова е спротивно на сите меѓународни конвенции за правата на малцинствата, стои во партисото соопштение и се додава:

„Заев трга во последна офанзива за обезличување на државата. ВМРО-ДПМНЕ и народот се против продавањето на Македонија по патентот на Заев и Георгиевски, и нема да признаат никаков договор кој ќе ја негира македонската посебност, јазик, култура и историја“.

Најнови вести

Коронавирус