четврток, 16. јули 2020. Вести денес: 139
home Вести

Заев ќе ја прекрсти партијата на Црвенковски во СДС или Социјалдемократски сојуз на Северна Македонија

Заев ќе ја прекрсти партијата на Црвенковски во СДС или Социјалдемократски сојуз на Северна Македонија

Премиерот Зоран Заев синоќа пред почетокот на состанокот на извршниот одбор на СДСМ, истакна дека ќе биде искористено да се разговара и за промена на името на партијата, со новото име.

„Ќе го искористиме овој Конгрес да дебатираме и за името на партијата. Има добри предлози како на пример да биде само Социјалдемократски сојуз или Социјалдемократски сојуз на Северна Македонија“, истакна Заев.

СДСМ е основана во 1991 година во Скопје како наследник на партијата СКМ, а за нејзин прв претседател бил избран Бранко Црвенковски.

Заев реши да го промени името на партијата на Црвенковски.

Парламентарни избори 2020